Дора Кънчева, Бисерка Петрова и Галина Динева

Дора Кънчева е вдъхновена, смела и емоционално изразна. Тя е една ярка, позитивна, лъчезарна и заредена с радост личност. Жена, отдадена изцяло на своята живопис. Нейни картини са притежание на множество галерии и колекции, както у нас, така и по целия свят. Организира над двадесет самостоятелни изложби, участва активно в пленери и общи художествени изложби в България и чужбина. Като главна тема и сюжет, в изкуството ѝ е пейзажът, изобразен смело в празнично цветни гами. Вдъхновение намира в българските селца, скътаните в планински градчета, стари църкви, манастири, рибарски хижи, лодки, цъфнали дървета. Обича светлината, слънцето, динамиката на всеки миг, който се опитва да запечата с експресионистичен рисунък в едрите мазки и контрасти.  Естетическото ѝ разбиране е посрещнато и с много критики, но художничката не престава да се изявява като автор и не отстъпва позицията си на художествената сцена.

Умира през 2013 г. на 87 годишна възраст.

Бисерка Петрова е съвременна българска художничка, работеща в областта на живописта и графиката.

Бисерка Петрова е жена с голямо сърце и душа. Тя е дълбока, земна и широко скроена личност, отдадена на въображението и изкуството си. Своето вдъхновение черпи от детството си, изпълнено с приказки за самодиви, съкровища, народни песни, които пеела с баба си. Инспирира се и от изкуството на Ренесанса, Сюрреализма, както  и от редица други течения в изкуството и утвърдени автори. 

Изкуството на Бисерка включва различни сюжети от фолклора, приказни герои и обичаи. Майстор е на портрета и човешкия образ. Бисерка изпълва своите картини със символизъм и дълбок подтекст. Картините ѝ са като разкази, визуално прочетени. Друга главна фигура в нейното творчество е жената – българската мома с нейните носии, женската емоция, ежедневие, място в обществото, социалната и семейна роля, майка, пазителка и богиня. Бисерка е от художниците, които влагат сърцето си във всяка картина. Това става ясно от нежността и вниманието, с които изпипва всеки детайл. Майстор на живописта и графиката, разнообразната ѝ естетика напомня на детското въображение – богато, разнообразно и винаги вълнуващо.

Като учител, Бисерка винаги е била отдадена и открита пред своите ученици. Любимка на децата, като една майка – грижовна и сурова когато се налага, тя  винаги е успявала да вдъхновява с изкуството си. 

Галина Динева е родена през 1993 г. Завършва средно специално образование в НГПИ „Тревненска школа“. Следва в Националната художествена академия в София – бакалавърска степен, специалност „Индустриален дизайн“ и магистърска степен, „Интериорен и екстериорен дизайн“. През 2016 г. започва да преподава Интериорен дизайн в НГПИ „Тревненска школа“. Освен като учител, работи и като графичен и интериорен дизайнер. Участва в разнообразни творчески проекти и изложби. Твори в сферата на живописта, лендарта, рисунката и колажа. Темите, които я вълнуват са свързани с природата и всички нейни нюанси и живот, екологията, естествените материали и използването им в човешкото ежедневие, както и вътрешният свят на човека, неговата сетивност и чувствителност.

Защо ТЕ?

Двете художнички, Бисерка Петрова и Дора Кънчева, помежду си нямат пряка връзка, но не съм и търсила такава. Може би, онова, което ги обединява е, че те са силно отдадени на стила и изкуството си жени, пресъздаващи света с цветна емоция.

Още в първото издание на „познатата Непозната“, исках да представя Бисерка Петрова като своя авторка. Без съмнение това за мен е много важна личност и модел за подражание. Бисерка беше моя класна ръководителка, учител и приятел в нужда. На нея дължа голяма част от развитието си като творец и смятам, че таланта ѝ е останал скрит поради отдадеността си към учителската професия и скромния ѝ дух. Избирайки да я включа в проекта, аз казвам едно огромно „Благодаря ти!“ на тази жена и желая да споделя таланта ѝ с обществеността!  До избора си за Дора Кънчева достигнах чрез първата авторка, която представих в „познатата Непозната“ – Славка Денева. Две художнички, близки приятелки с напълно различна творческа реализация. Едната социално изявена личност, активно и открито присъстваща в творческите среди. Другата – скрит талант, който така и не е посмял, приживе да заяви своето присъствие на творческата сцена.


Произведението включва цитати от вече публикувани произведения на Галина Динева, Дора Кънчева и Бисерка Петрова.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. Карлово) частично се финансира с подкрепа на „Фонд научни изследвания“ на СУ “Св. Климент Охридски”.