Сидония Атанасова, Виолета Масларова и Жени Цветкова

Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика и е сред основателите на гилдията на плевенските художници.

Родена е през 1909 г. във Враца, в семейството на офицера Илия Атанасов и съпругата му Райна – учителка по професия. През 1936 г. завършва Художествената академия, където учи декоративни изкуства, а нейни преподаватели са проф. Никола Кожухаров, проф. Васил Захариев и Стефан Баджов.

Графичното й творчество е свързано преди всичко с гравюрата на дърво. Предпочитани от нея жанрове са пейзажът, портретът, битовите и историческите сюжети. Пресъздава изгледи от старинни български градове и села с традиционна архитектура като Копривщица, Пловдив, Мелник, Балчик, Боженци, Тетевен, Плевен. Разработва исторически сюжети като Априлското въстание и Руско-турската война. От 1948 г. участва в окръжни изложби в Плевен, общи художествени изложби в София и задгранични изложби на българското изкуство в Белград, Берлин, Будапеща, Варшава, Виена, Дрезден, Ерфурт, Мексико, Москва, Париж, Пилзен, Прага, Чикаго. През 1979 г. в София е организирана нейна юбилейна изложба и е издаден каталог с избрани нейни картини. През 2009 г. изложба по повод 100-годишнината от рождението ѝ е направена в Регионален исторически музей Враца.

Виолета Масларова е българска художничка, смятана за една от най-добрите български маринисти.

Родена е през 1925 г. в Бургас. През 1949 г. завършва специалност „Живопис“ в Художествена академия, където нейни преподаватели са проф. Никола Ганушев и проф. Дечко Узунов. Рисува предимно пейзажи и цветя, както и портрети и фигурални композиции. От 1958 г. Масларова участва в общите художествени изложби на СБХ, а също и в изложби в чужбина: Будапеща, Прага и др. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия и художествените галерии в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Стражица, Ямбол. За творчеството си Виолета Масларова е удостоена с орден „Кирил и Методий“ втора степен през 1970 г. и първа степен през 1975 г. През 1999 г. получава наградата на община Бургас за художник на годината. През 2004 г. получава първа награда за живопис на националното биенале „Приятели на морето“.

Голяма част от пейзажите ѝ сякаш са рисувани наведнъж – спонтанно и без колебание. Затова зрителят е въвлечен в тяхното съпреживяване. Морето с неговата тиха красота и величие си остава любима тема на художничката. Нейните картини възпроизвеждат не толкова визуално впечатление от определени места – плажа, морето, лодките, колкото особената им атмосфера. Пейзажите ѝ представляват материализация на усещането и докосването до това, което е Бургас, с неговата артистичност и неповторима романтика. Умира през 2006 г. на 80-годишна възраст.

Жени Цветкова е родена през 1997 г. в Бургас. След Английска езикова гимназия, завършва бакалавърската си степен в специалност „Изобразително изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента учи магистратура по „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство“ отново в СУ. През 2020 г. записва „Графичен дизайн“ в СофтУни Криейтив.

Силно се интересува от неконвенционалните форми, като набляга на пърформанси и инсталации, графичен дизайн и дигитални илюстрации. Повлияна е от сюрреализма и стрийт арт културата, черпейки инспирации от художници като Салвадор Дали и Жан-Мишел Баския. През 2019 г. организира първата си самостоятелна изложба „Cotton Candy Land“ базирана на инсталационни художествени форми. През 2021 г. реализира втората си самостоятелна изложба „Симбиоза“ в онлайн пространството с дигитални илюстрации. 

Защо ТЕ?

Това, което ме привлече към творбите на тези две художнички, е изключително различният им и контрастиращ подход към чувството за естетика и красота, предадено в картините им. Виолета Масларова твори по такъв нежен и деликатен начин, че човек бива завладян от пръв поглед. Нещо изключително различно от моя собствен стил, нещо, което винаги съм харесвала, но и до ден днешен не съм успяла да овладея и предам в моето изкуство. Тя подтиква зрителя да търси нежността в изграждането на даден образ чрез цвета, предавайки му това специфично чувство на спокойствие и красота. Сидония Атанасова е пълната противоположност. Чрез детайлните си картини тя изгражда уникални картини, разказващи история, като показва изящността на графичното изображение.


Произведенията включват цитати от вече публикувани произведения на Жени Цветкова, Сидония Атанасова и Виолета Масларова.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. Карлово) частично се финансира с подкрепа на „Фонд научни изследвания“ на СУ “Св. Климент Охридски”.