Бронка Гюрова – Алшех и Елисавета Въчева

Бронка Гюрова – Алшех е българска художничка, творила активно през 30-те и 40-те години на 20 век в областта на портрета и пейзажа, като в по-късните си години се занимава с текстил и други видове приложно изкуство.

Родена е през 1910 г. в град Шумен. Завършва Художествената академия в София (1932), специалност „Живопис“ под ръководството на проф. Димитър Гюдженов. През 1937 г. заминава за Брюксел, където специализира илюстрация при проф. Минне. Същата година е приета за член на Дружеството на новите художници. В периода 1933-1949 участва в множество общи изложби, изложби на жените художнички и изложби на българско изкуство в чужбина. Нейни творби са показвани в Чехословакия, Румъния, Югославия.

През 1947 г. сключва брак с художника Елиезер Алшех и две години по-късно се ражда тяхната дъщеря Деяна. Семейството напуска България и след кратко пребиваване в Италия, заминава за Аржентина, където се установява за постоянно в Буенос Айрес. 

Първата ѝ самостоятелна изложба е през 1955 г. в галерия “Muller” (Буенос Айрес), а в България се представя през 1979 г. в СГХГ.

Умира през 1995 г. в Буенос Айрес на 85 години.

Елисавета Въчева е родена през 1992 г. в град София, където живее и работи в момента. Завършва „Изобразително изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2015 г. 

Работи в сферата на печатната графика, живописта, колажното изкуство и илюстрацията. Има няколко самостоятелни изложби и участия в общи изложби в страната и чужбина. След като преминава през много творчески метаморфози от пет години се занимава основно с графичен дизайн, като в монета е старши графичен дизайнер в рекламния бранш.

Защо тя?

Бронка Гюрова – Алшех за мен беше напълно неизвестен, български художник, но в процеса на търсене на автор, за този проект тотално се потопих в колорита на нейната живопис. Със своето изключително богато творчество и изключително вдъхновяващи похвати в живописта искрено ме докосна и развълнува като художник.


Произведението включва цитати от вече публикувани произведения на Бронка Гюрова-Алшех и от вече публикувани произведения на Елисавета Въчева.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. София) частично се финансира с подкрепа на „Фонд научни изследвания“ на СУ “Св. Климент Охридски”.