Дора Бонева и Димитрина Богдановa

Дора Бонева е българска художничка, работила в областта на пейзажа и портрета.

Родена е през 1936 г. в град Габрово. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“, специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов. Рисува портрети на Дечко Узунов, Георги Димитров, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Владимир Висоцки и др. Днес стилът ѝ се определя като „експресивен реализъм“. 

От 1961 г. участва във всички Общи художествени изложби в България и в множество представяния на българското изобразително изкуство зад граница. Прави самостоятелни изложби в София, Будапеща, Лондон, Хага, Варшава, Москва и др. Лауреат е на множество награди, сред които първа награда в изложбата „Животът на софийската младеж“ (1965), втора награда на конкурса „Наградата на София“ (1967, 1968), втора награда за живопис на СБХ (1970), награда на Културен институт Солензара в Париж, сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и др. 

В своите портрети художничката отразява характерни психологически черти и специфични човешки състояния. Пейзажите ѝ с богата полихромия и живописна, композиционна цялост, носят белезите на монументалния поглед към действителността. 

Не само в пейзажите, но и в портретите, които прави, Бонева успява да пресъздаде различните състояния и специфика на моделите и обектите, които рисува. В нейните портрети се усеща физическото присъствие, динамиката на движението и най-вече индивидуалната психология на всеки един представен типаж, било то дете, мъж или жена. Тя умело съпоставя външната статичност с напрегнатата вътрешна душевност на отделната личност. При нея това се превръща в основно изразно средство – да обедини тази вътрешна психика с външната форма. По този начин тя достига до една пълна завършеност на композицията и на посланието, което произведението носи.  

Умира през 2021 г. в София на 85 години.

Димитрина Богданова е родена през 1986 г. в Хасково. Живее и твори в София. Работи в областта на реалистичната живопис, основно в портрета и пейзажа. Има множество изяви в общи изложби и различни пърформанс проекти. Занимава се професионално с реставрация и е част от екипи на големи проекти за възстановяване на национални паметници (Бузлуджа, църквата „Св. Йоан Рилски“, археологически обект „Равадиново“ в Созопол и др.). 

Възпитаник е на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив, специалност „Скулптура“. Има бакалавърска степен по “Изобразително изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска – „Реставрация“ в НХА. Има завършен курс за следдипломна професионална квалификация „Подготовка на учители за работа с деца със специални образователни потребности“.

Заради портретите. Заради личността. Заради специалното отношение към психологията и индивидуалността на човека, който тя изобразява. Заради това, което и самата тя казва: „Рисуването е начин да опознаеш човека“. В своите портрети Дора Бонева не разчита на случайни линии, тя търси характерните, понякога дълбоко скрити в образа черти и състояния. Всички те, носят специфична динамика и конкретно психологическо състояние и присъствие. Всяка поза, жест и движение на ръцете, доуточняват това психическо състояние и са неизменна част от идеята и конструкцията на композицията. Те стават съзнателно акцентиран фокус, който подчертава динамиката на вътрешното напрежение. Човекът може да е застинал неподвижно във времето и пространството, но в тези портрети той се движи, той се смее, той плаче, той страда, той ликува, той живее.

Произведението включва цитати от вече публикувани произведения на Дора Бонева и от вече публикувани произведения на Димитрина Богданова.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. София) частично се финансира с подкрепа на „Фонд научни изследвания“ на СУ “Св. Климент Охридски”.