Нева Тузсузова и Майа Антова-Майото

Невена (Нева) Тузсузова е българска художничка, която работи в областта на сценографията, илюстрацията и декоративно-приложните изкуства.

Родена е през 1908 г. в Стара Загора. Завършва Художествената академия при проф. Стефан Баджов и проф. Васил Захариев. Тузсузова очертава една от характерните, класически линии в историята на българската илюстрация за деца. В създадените над 50 детски книги нейните илюстрации са амалгамата между българското националното наследство, ритмика и образни елементи със съвременното виждане на творец от втората половина на ХХ век.  

Тя е една от творците, на които дължим проучването и документирането на българския национален костюм. През годините е била главен художник на Държавен ансамбъл „Филип Кутев“. Изработва скици за костюмите и на ансамбъл „Тракия“, за Софийската опера, Детски хор на БНР и много други. В творчеството ѝ присъстват и графика, мозайка, сграфито, керамика, релеф, малка скулптура.

През 1977 г.  е удостоена е със званието „Народен художник“, а през  1978 г. е наградена с орден „Народна република България“ първа степен „по случай 70-годишнината от рождението ѝ и за нейните големи заслуги в областта на изобразителното изкуство“.

Съпруга и е художника Никола Тузсузов и е майка на Анна Тузсузова – също художничка. 

Умира през 1991 година в София на 83 години.

Maya Antova-Mayoto

Майа Антова – Майото живее и твори в гр. София. Родена е през 1973 г. и отраства в любящо семейство на инженери, в обичайната за социалистическа България среда. От малка има интерес към изкуството и през 2006 г. се дипломира в магистърска степен по „Семиотика на изобразителното изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а през 2018 г. защитава докторската си дисертация в сферата на дигиталното рисуване. Артистичните ѝ търсения са в сферата на художествената инсталация и пърформанса. Често работите ѝ включват видео арт и авторска музика. Демонстрира интерес към рисунката с туш и компютърно-генерираните изображения. Интересува от развитието на дигиталните технологии и как те си кореспондират с човека. Концептуален момент в работите ѝ са културни, социални, духовни и физически напластявания. От 1998 г. е част от екипа на артистичното сдружение „Изкуство в действие“. Член на СБХ в „Секция 13“. Съосновател на „Център за учене чрез преживяване“.

Защо тя?

Изненадах когато разбрах, че Невена Тузсузова е художничката на една любима приказка от моето детство – „Слънчево зрънце“ на Мария Павлова, с невероятни илюстрации, които те стимулират да си фантазираш. Винаги ми е въздействащо изкуство, което те кара да мислиш, да фантазираш, да се усмихваш. Изненадах се, че толкова известна художничка, утвърдена, призната, докоснала сърцето на не едно дете, оставила богата колекция от произведения, аз не разпознавам. И понеже концепцията на проекта Познатата НЕПОЗНАТА, засяга преходността на спомена и целта е да припомним богатството и многообразието на творчеството на жените, по естествен начин ме провокира и стимулира да я извадя творчеството на Невена Тузсузова от забравата. 

„Вълшебен свят, в който се връщаме винаги, за да си спомним, че сме родени добри, светли и целунати от красотата. Нека си спомним за Нева Тузсузова като един от най-колоритните творци на Стара Загора, с лека и нежна душа на вечното дете!“ 

 Уляна Кьосева

Произведението включва цитати от вече публикувани произведения на Нева Тузсузова и от вече публикувани произведения на Майа Антова-Майото.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. София) частично се финансира с подкрепа на „Фонд научни изследвания“ на СУ “Св. Климент Охридски”.