Анета Дръгушану и Венцислава Стоянова

Анета Дръгушану е родена през 1937 г. в с. Поточ, Румъния. Висшето си образование завършва в Художествената академия в Букурещ, специалност „Живопис“ в класа на румънския класик в живописта проф. Корнелиу Баба. Там се омъжва за видинския художник Георги Петров, и се местят във Видин през 1964 г.

Характерният за нея, много специфичен и разпознаваем стил, тя постига чрез синтеза между класическата и модерната живопис. Творбите й, създадени предимно в пастелни тоналности, са големи, а в декоративно изградените композиции, Дръгушану използва геометрични форми и линии, които съчетава с умело нарисувани човешки фигури, изградени чрез специфичните прийоми на кубизма. Тя изобразява мотивите от бита и образите на селските персонажи от Северозападна България с техните всекидневни трудови дейности.

Анета Дръгушану е носител на орден „Кирил и Методий“ II степен и на отличието „Златен век“ на Министерството на културата. През 2013 г. става носител на наградата „Захарий Зограф“ на СБХ, а през 2018 г. за цялостно творчество ѝ е присъдена наградата на името на Владимир Димитров – Майстора. Член е на СБХ. В момента живее и работи във Видин.

Венцислава Стоянова е родена през 1986 г. в София, където живее и работи и в момента. Възпитаник на Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, София. Завършва „Изобразително изкуство“ и магистратура по „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Работи в областта на рисунката, колажа, дигиталната графика и декоративно-абстрактните инсталационни форми. Смесва материали и техники, различни формати и подходи, но остава вярна на своята изразност, която характеризира работата ѝ през последните няколко години. В основата на всичко е линията, рисунката и човешката фигура, в съчетание с текстурата на колажните елементи. В последните години работи задълбочено и с помощта на дигиталните изразни средства.

Защо тя?

Анета Дръгушану е вдъхновение за мен, защото творчеството й е много близко до моето естетическо усещане. Декоративното внушение на работите ѝ, в съчетание с геометрично-абстрактните форми, и рисунката на човешката фигура е нещо, което се стремя да постигна самата аз в творчеството си през последните няколко години.   Възхищавам се на монументалните ѝ творби, които в стремежа си към абстракцията, остават близки до реалността и съизмерими с обикновения човек.


Произведението включва цитати от вече публикувани произведения на Анета Дръгушану и от вече публикувани произведения на Венцислава Стоянова.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. Трявна) частично се финансира с подкрепата на Български фонд за жените. Проектът не отразява становището на БФЖ и БФЖ не носи отговорност за него.