Вера Недкова и Марина Александрова

Вера Недкова е родена през 1908 г. в Скопие, Македония. Благодарение на дипломатическата кариера на баща си Тодор Недков, тя израства в Битоля, Солун, Женева, Вевей, Букурещ, Виена. Записва „Живопис“ в Художествената академия в София при проф. Никола Маринов. Завършва Художествената академия във Виена, където учи живопис при проф. Карл Щерер и реставрация при проф. Роберт Маурер. След дипломирането си живее и работи в Италия. Прави първата си самостоятелна изложба във Виена през 1933 г., а година след това показва за първи път самостоятелно свои работи и в България. Вера Недкова е член на Дружеството на новите художници, в чиито изложби редовно участва, а през 1937 г. се представя и на Световното изложение в Париж. Художественото наследство на Недкова е богато и разнообразно: живопис, графика, офорти, ескизи, малка пластика. В ранния период на творчеството си, Вера рисува основно фигурални композиции и портрети. Предпочитани техники са пастелът и температа. В по-късните си работи залага на маслените бои и основното ѝ изразно средство става колоритът. Рисува пейзажи, натюрморти, селски бит, голо тяло. Дълги години работи в Националния археологически музей като реставратор и консерватор. Нейни платна са притежание на български галерии и частни колекции по света. Умира през 1996 г. на 87 години.

Marina Alexandrova

Марина Александрова е родена през 1987 г. в София. Завършва бакалавърска и магистърска степен в катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски“, където към момента е зачислена като докторант. Работи в различни области – живопис, рисунка, графика, инсталация. Вълнуват я разнообразни форми, материали и изразни средства. Често експериментира и включва в творбите си намерени обекти. Участва в колективни изложби, международни проекти и уъркшопи. Нейни авторски творби са притежание на различни частни и публични колекции в България, Австрия, САЩ.

Защо тя?

През 2014 г. водих творческо ателие за деца в къща-музей „Вера Недкова“, към образователните програми на НХГ. Това беше първата ми „среща“ с Вера – „среща“, защото характерът на нейния дом придружен от творбите ѝ носи много силно усещане за личността и твореца, чието обитание е бил. Образът на Вера Недкова е вдъхновяващ, ярък и силен, носи заряда на постоянно търсещия художник. А за мен търсенето и процесът на работа са голяма част от същината на творчеството.


Произведението включва цитати от вече публикувани произведения на Вера Недкова и от вече публикувани произведения на Марина Александрова.

Реализацията в градска среда на това издание на проекта (в гр. Трявна) частично се финансира с подкрепата на Български фонд за жените. Проектът не отразява становището на БФЖ и БФЖ не носи отговорност за него.